Waterkwaliteit Groenendaal

De watergangen rond Groenendaal worden niet bemonsterd op de aanwezigheid van blauwalg. Vorige zomer werd er bij de zwemplaatsen in het bos gewaarschuwd voor blauwalg. Er was toen een duidelijk zichtbare blauwgroene waas in het water aanwezig. Op basis van deze waarneming heeft de bosbeheerder toen waarschuwingsborden geplaatst. Deze waas is nu niet zichtbaar. Blauwalgen kunnen huidirritatie en maag-/darmklachten veroorzaken.

Rijkswaterstaat controleert op vaste zwemlocaties in het hele land de aanwezigheid van blauwalgen tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Op zwemwater.nl staan de resultaten vermeld. Groenendaal is geen zwemwaterplek voor mensen en wordt niet bemonsterd. In de nabije omgeving geldt momenteel een waarschuwing voor blauwalgen aan het zuidstrand van het Haarlemmermeerse bos.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt is het niet verstandig om te zwemmen.

Los van blauwalg is het vrijwel nooit verstandig honden in natuurwateren te laten zwemmen. Leishmania rondwormen en andere parasieten liggen altijd op de loer. De stilstaande poeltjes welke niet met enig ander oppervlaktewater in verbinding staan zijn het hele jaar niet veilig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *