7 gedachten over “Wandelbos Groenendaal krijgt nieuwe rubriek in De Heemsteder

 1. Beste Heer,

  Ikzou zeggen spreek die mannen aan en vraag om uitleg.
  Ik word altijd zeer vriendelijk te woord gestaan.

  Daarbij welk aspect van de klimaatproblematiek dit in de weg zou staan is mij niet helemaal duidelijk. Zoals ik het begrepen heb is dit juist een maatregel om biodiversiteit te boosten. Gaat u maar eens in een volwassen beukenbos kijken er staat weinig anders dan beuken.
  Een ecosysteem is meer veel meer dan alleen bomen helemaal in ogenschouw genomen dat beuken weinig andere diversiteit toelaten.
  Maar los van dit alles kunt u de reactie zien die de vereniging geplaatst heeft. Opdracht is opdracht.
  Welke boom weg gaat en welke niet, daar heb ik de expertise niet voor.
  En mischien hebben we het wel over een hele andere boom, maar degene bij het informatiebord aan de sparrenlaan was toch echt 100% kapot van de zomer al.

 2. Beste Veldheer,

  Nog een kleine laatste reactie mijnerzijds.
  Gezien de huidige klimaatproblemen is het niet in mijn belang maar in ieders belang ook in uw belang dat vooral gezonde bomen blijven staan.
  Dode bomen zijn natuurlijk een ander verhaal die een gevaar voor de veiligheid zouden kunnen zijn maar ook die zijn van zeker nut in een bos, denk aan  de specht bijvoorbeeld (biodiversiteit).
  Die beuk waar ik het over had was zeker niet dood. En dat hij mooi was is niet het belangrijkste in mijn verhaal. Ik zie ontzettend veel bomen in dit bos die wél op omvallen staan, al heel lang. Dat kan ik niet rijmen. Daar tegenover staat dat er heel veel blauwe stippen staan op gezonde grote bomen. Elk jaar weer.  Heel raar, dat ik daar alleen stippen op zie staan en niet op die ‘onveilige’ bomen, dit gezegd hebbende uit uw veiligheidsoogpunt overweging….
  Jammer dat u mijn boodschap niet heeft begrepen. De klimaatproblemen zijn wederom ondergeschikt, alle gekapte gezonde bomen ten spijt in heel Nederland!

 3. CDK

  Nee ik ben daar niet verantwoordelijk voor.
  Desondanks draag ik het huidige beheer team een warm hart toe. Eindelijk gebeurt er wat in dit oh zo verwaarloosde Park.
  Dooie beuken helemaal bij een ingang vormen een enorm veiligheidsrisico. De overheid is verplicht hier de zorgplicht te handhaven en het gevaar te verwijderen.
  Het zou u sieren iets verder te kijken dan uw eigen belang en wat u mooi of belangrijk vind.
  Maar ik zal doorgeven als ik de jongens spreek dat u opdraait voor de veiligheidsrisico`s van dode bomen kunnen ze ze allemaal laten staan.

 4. Beste C d k,

  In het Beheerplan Wandelbos Groenendaal dat op onze website te vinden is, staat in hoofdstuk 6 onder het kopje Gemengd Loofbos het antwoord op uw zorgen.
  Ik hoop dat u hierdoor anders naar een opening in de bladerkroon kijkt.

  “Gemengd loofbos
  In een gemengd bos is het hoofddoel variatie in gelaagdheid en soorten. Hierbij staat ecologie voorop. Er wordt vooral hoogdunning uitgevoerd; dit is dunning van bomen die in de kroon gaan concurreren met de toekomst bomen. Er wordt gestuurd op inheemse en gebiedseigen beplanting. Hierbij zullen esdoorns en beuken benadeeld worden vanwege hun grote concurrentiekracht. De beuk is wel ecologisch waardevol en mag dan ook wel aanwezig zijn in een gemend bos, maar mag niet gaan overheersen. () Overheersende soorten en boomvormers worden verwijderd, waardoor er voldoende lichtinval is en er op natuurlijke wijze variatie in beplanting kan ontstaan.”

 5. Beste persoon ‘de Veldheer’,

  Ik citeer: “Met name de beuk staat een groei van diversiteit in de weg”
  Gold dit ook voor de beeldbepalende, monumentale gezonde prachtige beuk bij de ingang van het bos die nu gekapt is?
  Bent u daar verantwoordeliji voor?
  Ik hoef geen boeken te hebben gelezen of bosbeheerder te zijn om te begrijpen dat dit een heel erg slechte actie is geweest! En ik denk dat velen er ook zo over denken.
  Ik hoop dat u in de toekomst niet meer van deze blunders zal maken.

 6. Beste persoon,

  Het is zeer van deze tijd om nog steeds te dunnen. Met name de beuk staat een groei van diversiteit in de weg. Iemand met enige kennis van bosbeheer kan je dat zo vertellen. Daarbij word alle koolstof in het bos gelegd en krijgt dus de kans zich door het ecosysteem te verspreiden. Dit noemen wij nutrient cycling.

  Mischien moet u eens een boek lezen ofzo wel zo nuttig.

 7. Dat de bomen last hebben van de zon komt eerder doordat het bos keer op keer uitgedund wordt. Bomen geven elkaar schaduw dus beschermen elkaar tegen de hitte. Misschien moeten we maar eens stoppen met het kappen van mooie gezonde bomen. Dat komt juist de biodervisiteit ten goede. Want zonder bomen geen leven dus ook geen biodervisiteit. Dus heel mooi als het gras niet gemaaid wordt maar het zou nog moooooier zijn als we met onze handen van prachtige bomen afblijven. De bomen hebben vele functies, zorgen voor koelte, luchtzuivering en is een co2 buffer. Het is niet meer van deze tijd om bomen te kappen. Dat weten we nu toch inmiddels allemaal. Bos heet niet voor niets bos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *